Om filmen ”Den tolfte mannen”

20180913_104212
 Den här bilden är från trakterna av Riksgränsen och Björnfjell (och den så kallade rallarleden, och har ingen direkt koppling till filmen. I Wikipedia läser jag att tyska styrkor nedkämpade en norsk bataljon på Björnfjell i april 1940. Bataljonen hade lyckats undkomma när tyskarna invaderade Narvik.  Jan Baalsrud flydde tyskarna våren 1943 i Rebbenesöya (nordsamiska Ruobba´) via Lyngen fjord och Manndalen. Rebbensöya är en ö i Karlsöy och Tromsö kommun i Troms. Bild: Helena Lindbom.
Jag var och såg filmen den ”Tolfte mannen” i förrgår och rekommenderar den starkt. Den ger en bild av den verklighet som var norrmännens under tyskockupationen och dess nazism. Filmen är regisserad av den norska regissören Harald Zwart.   
Manus är skrivet av Petter Skavlan under pseudonymen Alex Boe.
Mot alla odds lyckades”den tolfte mannen”  motståndsmannen och instrumentmakaren Jan Baalsrud våren 1943 ta sig över gränsen från Manndalen till Sverige tack vare samerna i trakten. (Och det för tankarna till en annan viktig film som kom i år: ”Sameblod.”)
Till skillnad från GP:s recensent Kristoffer Viita upplever jag ingen påträngande norsk patriotism eller manipulation. Inte minst på grund av min pågående läsning av ”Vi jössingar” av Grete Berggrav som ger ytterligare inblick i hur det var för norrmännen att leva under Nazitysklands ockupation och Quisling.
Jag kan önska att jag redan under min skoltid fått möjlighet att mycket mer ingående fått läsa om just våra grannländers erfarenhet av just tyskockupationen och ”quislingväldet”.
Mot bakgrund av den kunskap jag nu har  (om än ringa) och filmens kontext anser jag det inte alls märkligt eller påträngande att Jan Baalsrud i filmen får en norsk flagga på sin tårtbit. Filmen och litteraturens språk är de laddade symbolernas,  de kan vara både starka och påträngande och manipulativa – beroende av sammanhanget och den bakgrund de spelas upp mot. Här fångar flaggan hela vidden av vad som står på spel,  och det illustreras också i filmen med det som Baalsruds säger när han uttrycker att ”det inte längre handlar om honom”. Att det är så mycket större än så.
Samtidig är den norska flaggan något högst konkret: Kommer den att att överleva militärockupationen eller inte?
20180913_110801
Bilden tagen på Rallarstigen som löper mot Katterat station (och har ingen direkt koppling till filmen). På kulturmiljonorrbotten. com skriver författaren och militärhistorikern Lars Gyllenhaal så här : ”Om man ska till Narvik och kommer från Kiruna heter den sista svenska orten man passerar Riksgränsen. Därifrån kan man bokstavligen promenera in i ett av de viktigaste stridsområdena kring Narvik, nämligen Björnfjell med omnejd. Efter striderna under april – juni  (1940, min anm. )befästes Björnfjell ytterligare av den tyska krigsmakten genom slavarbete”. Bild: Helena Lindbom
Jag skulle kunna säga mycket mer, men jag vill hellre att människor går och ser filmen själva och bildar sig en egen uppfattning.
Jag hoppas och tror, emellertid,  att filmer som de ovannämnda fått eller får människor som tänkt missnöjesrösta, till exempel på SD med dess nazistiska rötter, att tänka om (och också de som funderar på att inte gå till valurnorna). Att det går att inse vad det kanske är i förlängningen man kallar på, eller öppnar upp sig för, och därmed hejda sig. Att tänka hela varvet, och inte bara fokusera på sitt missnöje. Vi behöver varandra. Att öppna hjärtat är aldrig förgäves.
Skådespelaren Thomas Gullestad, som spelar motståndsmannen Jan Baalsrud i filmen, säger i sin slutreplik till en av nyrekryterna i England: ”Var inte rädd. Vi ska få ett slut på det här vansinnet.”
Helena Lindbom
Länkar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s